Kuivatut villiyrtit jauheeksi
Ihan mahtavaa, kun viime vuonna omasta pihasta poimitut ja kuivatut villiyrtit ovat riittäneet näin pitkälle kevääseen. Olen niitä viimeiset viikot säästeliäästi käyttänyt, etteivät vaan lopu ennen uutta satoa. Kiitos riittämisestä kuuluu myös työkaverilleni Natalle, jolta olen jonkin verran saanut kuivattuja nokkosia. Tänään sitten tein viimeisen erän viherjauhetta viime vuoden sadosta. Nokkosta on suurin osa, mutta joukossa on myös jonkin verran poimulehteä ja vuohenputkea. Ja saattaa sielä on myös jotain muutakin vihreetä, mikä on sattunut käteen osumaan.
Viherjauheen tekeminen on todella helppoa. Riittää, että on siivilä, pala sanomalehteä ja astia tai paperipussi, johon jauheen säilöö. Se, miten hienoa jauheesta tulee, riippuu siivilästä.
Villiyrttejä voi käyttää myös tuoreena, pakastettuna ja kuivattuna ilman jauhamista. Missä muodossa villiyrttejä käyttää, riippuu omasta mieltymyksestä ja käyttötarkoituksesta. Jauheena käytettynä sitä on helppo lisäillä ihan mihin vaan. Itse lisään sitä aamupuuroon, smoothiin, keittoihin, jugurttiin, rahkaan, lätty- ja pannukakkutaikinaan, porkkana- ym. rieskojen taikinaan, leivän päälle jne.
Ja miksi sitten käytän vihreitä rikkaruohoja niin paljon? Suurin syy on se, että lehtivihreän avulla suolisto voi paremmin ja se estää haitallisten bakteerien kasvua ja tulehduksia aktivoimalla immuunipuolustuksen soluja. Pysyn siis terveempänä, kun syön rikkaruohoja 🙂 En osta kaupasta kalliita lentokoneella tuotuja superfoodeja, koska saan niitä kerättyä ilmaiseksi omasta pihasta ja lähiympäristöstä. Ja jos ei itse halua kerätä, suomalaisia tuotteita löytyy kauppojen hyllyiltä paljon.
Pyöräilyä maalaismaisemissa
Maalla on kiva pyöräillä monestakin syystä ja yksi niistä on se, että joka reissulla näkee ja kuulee monenlaisia lintuja ja eläimiä. Tänään nähtiin jäniksiä, lehmiä, joutsenia, kurkia ja lukematon määrä muita lintuja, joita ei tunnistettu. Olisi tosi hienoa, kun äänestä tunnistaisi linnut. Tai edes osan. Mutta kun ei tunnista edes silloin, kun näkee linnun.
Mökkisuihkulla pyöränpesuun
Meidän ulkona oleva vesipiste on talven jäljiltä laittamatta kuntoon, joten pyörän peseminen on vielä ollut ihan kantovesihommaa. Nyt äkkäsin hakea saunasta suihkun avuksi, niin vettäkin säästyy verrattuna siihen, että kaadan sitä suoraan ämpäristä. Videopätkä tästä linkistä, miten se toimii 🙂