Olipa yllätys: texmex-ruoka on alkujaan Jenkeistä. Olen aina luullut, että texmex-ruoka on Meksikosta, mutta Wikipedia on asiasta toista mieltä. Siellä lukee näin: ”Tex-mex (Texan ja Mexican) on yhdysvaltalaista ruokaa, joka on saanut vaikutteita meksikolaisesta keittiöstä. Puhtaasta meksikolaisesta ruoasta sen erottaa runsas lihan käyttö.”
Wikipediasta selviää myös se, että texmex on ruuan lisäksi musiikkilaji.
Texmex on meidän perheen suosikkiruokaa
Texmex-ruoka on aina ollut meidän perheessä suosittua. Se sopii sekä aikuisten että lasten suuhun. Ja erityisesti minä tykkään siitä sen takia, että se on niin helppo valmistaa. En juurikaan käytä mitään valmiita mauste- tai kastikeseoksia, mutta texmexiin käytän aina valmiita seoksia. Joihinkin texmex-ruokiin teen lisäksi kermaviili-valkosipulikastikeen, mutta en tähän piirakkaan.
Sopii sekä arkeen, viikonloppuun että illanistujaisiin
Texmex on älyttömän hyvää ruokaa ja helppo valmistaa, ja se sopii hienosti sekä arkeen, viikonloppuun että illanistujaisiin. Lisäksi texmex on helposti muunneltavissa omaan ruokavalioon sopivaksi. Ruuasta saa helposti tehtyä kasvisversion käyttämällä lihan sijaan texmex-härkistä ja käyttämällä ranskankerman ja juuston tilalla vastaavia kasvisversioita. Itse teen aina ruuista gluteenittomia ja laktoosittomia. Nykyään onneksi saa tosi hyviä tortillalättyjä gluteenittomana. Aikaisemmin ne oli sellaisia korppuja, ettei tosikaan!
Lisuke-nachot kannattaa jättää pois arkipäivänä syötävästä texmexistä ja lisätä vähän enempi salaattia lautaselle. Nachot kuuluu mun mielestä viikonlopun herkkuihin.
Alle tunnissa valmista
Aikaa piirakan tekemiseen menee noinabout 45 minuuttia. Tästä annoksesta tulee kaksi piirakkaa. Ne sopivat hyvin yhdelle uunipellille. Mun uuni on normiuunia pienempi, mutta gluteenittomat tortillalätyt on sen verran pieniä, että saan hyvin sopimaan kaksi piirakkaa uunipellille. Alla ihan perusohje, jota itse muuttamalla saat omaan ruokavalioon sopivat piirakat.
Sillä aikaa, kun piirakka on uunissa, ehtii hyvin tehdä lisukesalaatin. Itse suosin yksinkertaista, muutaman ainesosan salaattia tämän ruuan kanssa. Esim. salaattia, kurkkua ja maissia.
Texmex-tacopiirakka
2 pkt gluteenittomia lättyjä
750 g jauhelihaa
2 pussia Taco-maustetta
1-2 dl vettä
2 purkkia Taco Chunky Salsa
7-8 tomaattia
2 prk ananasmurskaa
1 pss Mozzarella -raastetta
8 rkl majoneesia
400 g creme fraiche (ranskankerma)
Ruskista jauheliha, lisää taco-maustepussit ja pari dl vettä (sopivasti). Sekoita. Lisää sekaan Chunky Salsa. Anna hetki jäähtyä.
Pilko sillä aikaa tomaatit ja lisää tomaattien sekaan ananasmurska ja majoneesi sekä creme fraische. Sekoita. Yhdistä jäähtynyt jauhelihaseos ja kylmä seos samaan astiaan.
Pinoa lätyt ja seos vuorotellen leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Alimmaiseksi ja päällimmäiseksi lätty. Viimeisen lätyn päälle ripottele juustoraaste.
Vinkki: Kun olet laittanut lätyn seoksen päälle, paina keskeltä lättyä kauhalla kevyesti, että keskusta painuu vähän alemmaksi. Näin täyte pysyy paremmin lättyjen välissä.
Laita 250 asteiseen uuniin ja anna olla siellä niin kauan, kunnes juustoraaste on sulanut ja saanut vähän väriä, noin 10 minuuttia.
Anna vetäytyä hetki, leikkaa piirakasta sopiva viipale lautaselle, syö salaatin ja nachojen kanssa. S-ryhmän nachot on ihan kaikkein parhaita, mun mielestä. Hyvää ruokahalua 🙂
PS: Ihanalle kälylleni Marinalle kiitos, jolta reseptin olen joskus vuosi sitten saanut. Pientä viilausta on tainnut tulla alkuperäiseen reseptiin vuosien varrella.