fbpx

Painopeitto – hyvien yöunien pelastaja?

Taysikuu

Ostin painopeiton, koska nukun rauhattomasti ja heräilen yöllä. Herään monesti myös ihan liian aikaisin riippumatta siitä, mihin aikaan menen nukkumaan. Vaikka vähän venyttäisinkin nukkumaan menemistä, herään monesti tunnin tai kaksi ennen kellon soittoa. Olen tehnyt paljon sen eteen, että nukkuisin paremmin. En voi hyväksyä sitä ajatusta, että ”toiset vaan nukkuu huonommin, kun toiset”. Joku syy siihen aina on. Ja monesti siihen on montakin syytä. Oli syyt mitä tahansa, hyvän nukkumisen perusta luodaan itse. Taas kerran suosittelen Henri Tuomilehdon haastattelua, jossa hän kertoo selkeästi hyvän nukkumisen perusteista. Haastattelun voit kuunnella Suplasta.

Paremman nukkumisen trendituote

Painopeitoista puhutaan nykyään paljon. Peittojen jälleenmyyjät ja valmistajat kertovat ylistävin sanoin, miten peitot auttavat ihmisiä nukkumaan paremmin: ”Paine aktivoi syvällä ihossa olevat reseptorit, mikä johtaa kehon omien hyvän olon hormonien vapautumiseen. Tällä on rentouttava vaikutus, joka saa painopeiton käyttäjän rauhoittumaan nopeammin.”

Peittojen mainostetaan auttavan huonosti nukkuvia, ahdistuneita, levottomia, aistiyliherkkyyksistä ja levottomista jaloista kärsiviä, stressaantuneita ja masentuneita ihmisiä.

Peittojen hintahaitari on 49-500 euroa. Painopeiton suositeltu paino on 8-12 % omasta painosta.

Tutkittua tietoa vähän saatavilla

Soitin kälylleni, joka työskentelee erityislasten ja -nuorten parissa. Kysyin häneltä, miksi tietoa painopeitoista löytyy niin vähän, vaikka sitä on vuosia käytetty hoidoissa apuna. Hän ei osannut siihen vastata, mutta antoi muutaman hyvän vinkin, miten tietoa voisi netistä löytyä.

Lähdin etsimään asiasta tietoa. Hämmästyttävän vähän tutkimustietoa painopeitoista löytyy, vaikka niistä puhutaan paljon. Ei etenkään aikuisille suunnattua tietoa. Se nettiä selaamalla selviää, että on olemassa erilaisia painotuotteita, jotka auttavat erityislapsia ja -nuoria rauhoittumaan ja keskittymään oleelliseen. Esim. jos lapsella on vaikeuksia istua rauhassa pulpetin ääressä koulussa, hän voi pitää painodelfiiniä sylissä, joka rauhoittaa istumaan paikallaan ja auttaa keskittymään opetukseen.

Kuulostaa todella hyvälle ja naurettavan yksinkertaiselle. Miksi tällaisista asioista ei puhuta enemmän ja kerrota levottomien lasten vanhemmille? Myös meidän perheessä olisi aikanaan tällaisilla tuotteilla ollut tarvetta, kun Miljan koulukäynti alkoi käydä haastavaksi ja opetukseen oli vaikea keskittyä.

Yksi löytämistäni artikkeista on Evermind -nimisellä sivustolla. Sielläkin todetaan, että painopeittoa on tutkittu vasta vähän. Sivustolta lainattua: Tähän mennessä tehdyn tutkimuksen valossa tekee mieli heittäytyä vähän savolaiseksi ja todeta peitosta, että ”suattaapa se auttoo tai suattaapa se olla auttamatta”.  

Painopeitolla rauhoittava vaikutus

Itse uskon painopeiton rauhoittavaan ja levottomuutta vähentävään vaikutukseen. Jotenkin se on ihan maalaisjärjellä selitettävissä. Tottahan painavamman peiton alla tuntee olevansa enemmän turvassa, kun höyhenen kevyen peiton alla. Sitä maadottuu paljon paremmin sänkyyn, kun on painoa sopivasti päällä. Eikö vain? Siihen en kuitenkaan usko, että painopeitto tuo ihmiselle samantien hyvän unen, jos on nukkunut vuosikymmenet huonosti. Eihän kroppa ja aivot heti totu uuteen, vaan siihen täytyy pikkuhiljaa totutella.

Totuttele rauhassa

Olen nukkunut painopeiton alla nyt kuukauden. Yhtäkään yötä en ole nukkunut heräämättä kertaakaan yöllä. Vähintään kerran olen käynyt hereillä, monesti kaksi tai kolme kertaa. Käytän Oura-älysormusta, josta olen seurannut, näkyykö painopeiton vaikutus sormuksen antamissa tiedoissa.

Rehellisesti sanottuna: kuukausi on liian lyhyt aika, että pystyisin siitä tekemään jonkin oikean johtopäätöksen. Sen verran pystyy sanomaan, että Oura rekisteröi vähemmän liikehdintää yön aikana, mitä se aiemmin rekisteröi. Ja sen voin sanoa, että kun nyt herään yöllä kesken unien, nukahdan nopeammin uudelleen, kuin ennen painopeittoa. Monesti aiemmin valvoin pitkään, ennenkö sain uudelleen nukuttua. Painopeitosta huolimatta herään usein arkiaamuisin paljon ennen herätystä ja viikonloppuisin herään kello 6-7 välissä, vaikka saisi nukkua miten pitkään tahansa.

Peitto ei ole kuuma, päinvastoin. Jos on kuuma, se ei johdu peitosta, vaan ihan omista vaihdevuosien kuumista aalloista. Se ei myöskään ole millään tavalla ahdistava, kuten olen joidenkin kuullut epäilevän. Ei todellakaan tarvitse pelätä musertuvansa sen alle. Paino jakautuu tasaisesti ja peitto on jopa yllättävän kevyen tuntuinen päällä. Jos yöllä tulee lämmin, peiton saa helposti pois päältä. Painopeiton kanssa nukkuminen on ihan samanlaista, kun tavallisen peiton kanssa. Ainut, missä peitto tuntuu raskaalle, on lakanoiden vaihto.

Sanky, jossa punaiset lakanat.

Laita ensin muut asiat kuntoon, ennenkö haet painopeitosta apua

Jos olet oikeasti tehnyt kaiken voitavasi paremman yöunen saamiseksi, etkä siltikään saa kunnolla nukuttua, osta painopeitto. Osta laadukas, älä osta halvinta, mutta älä myöskään tuhlaa kaikkein kalliimpaan. Älä odota, että unesi parantuu heti. Anna itsellesi aikaa tottua uuteen peittoon. Vasta muutaman viikon tai pidemmänkin ajan kuluttua voit sanoa, onko siitä apua vai ei. Olen kyllä kuullut, että jotkut ovat nukkuneet heti painopeiton saatuaan paljon pidempiä yöunia, kun aiemmin. Ehkäpä se on mahdollista, mutta minulle ei ole vieläkään kuukauden käytön jälkeen käynyt niin onnellisesti.

Linkkejä lisätiedon saamiseksi

Tässä muutamia linkkejä, joista voi käydä lukemassa painopeitosta. On itsesi vastuulla, otatko myyjien vakuuttelut todesta vai suhtaudutko niihin sopivan epäilevästi 🙂

Cura of Sweden – Ruotsalainen yritys, joka työskentelee innovatiivisten makuuhuonetuotteiden parissa, joiden tarkoitus on edistää parempaa unta.

FunSense.fi – Painotuotteet ovat aistituotteita, jotka soveltuvat kaikenikäisille lapsille sekä nuorille, ja niitä voivat käyttää myös aikuiset. Painopeitot, painoliivit ja painolelut ovat erityisesti suunniteltu lapsille, joilla on ADD, ADHD, aistitiedon käsittelyn häiriö (SI), levottomuutta tai muita keskittymisvaikeuksia. Painotuotteet antavat käyttäjälleen proprioseptiivistä aistipalautetta ja niillä on usein rauhoittava ja keskittymistä parantava vaikutus lapseen. Painoleluja ja painopeittoja on käytetty myös eri hoitolaitoksissa aikuisille ja ikäihmisille.

Serina.fi – Serina Care keskittyy ommeltavien hyvinvointi- ja terapiatuotteiden suunnitteluun, valmistukseen, markkinointiin ja myyntiin. Tuotteet valmistetaan Ylivieskassa.

TikkiTeam.fi – Vaasalainen yritys, joka myy mm. erilaisia painotuotteita kuten painopeittoja, ja tekee tikkauksia vuodevaateteollisuuteen, tekstiilejä valmisvaateteollisuuteen sekä kodintekstiilejä tukkukaupoille ja kangasmyymäläketjuille. 

Unikulma.fi – Suomalainen perheyritys, joka on toiminut paremman unen asialla vuodesta 1985. 

Yle.fi – Juttu: Tutkimusten mukaan unen laatu paranee painopeiton alla.

Miksi minä nukun huonosti?

Olen huono nukkuja, olen ollut niin kauan kun muistan, siis pienestä pitäen. Minulla on neljä veljeä: yksi isoveli ja kolme pikkuveljeä. Nuorin on syntynyt 1977 ja vanhin 1966. Kuten hyvin voi kuvitella, viisilapsisessa perheessä riitti vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Kun siihen vielä lisää alkoholisti-isän, tilanteita oli vielä enemmän. Myös yöllä oli monesti vauhtia, kun iso osa lapsuudestamme nukuttiin poikien kanssa samassa huoneessa ja aina silloin tällöin jollain meistä lapsista oli vähän levottomampi yö. Ja minun piti tietysti kuunnella nukkuessanikin, oliko veljillä kaikki hyvin, nukkuivatko kaikki vai oliko joku talossa hereillä.

Ei hyvin nukkuminen tapahdukaan automaattisesti

Kun tyttöjen muutettua pois kotoa muutettiin Jannen kanssa maalle, ajattelin, että nyt alan nukkumaan kunnolla. Luulin oikeasti, että voin nukkua vihdoinkin koko yön heräämättä kesken unien, kun ei tarvitse kuunnella, onko kaikki tytöt jo turvallisesti kotona ja nukkuuko kaikki. Tai kun ei tarvitse herätä lumiaurojen kolahteluihin, auton ovien paiskomisiin, ihmisten huuteluihin tai mihinkään muuhunkaan muiden ihmisten aiheuttamiin hälinöihin.

Huonosti nukkuminen on siis jatkunut minulla todella pitkään. Kun jostain opitusta tavasta haluaa eroon, ei sovi olettaa, että tulee joku hokkuspokkustuote, joka korjaa tilanteen samantien. Ei, vaan se vaatii pitkän ponnistelun asian korjaamiseksi, omien tapojen muuttamisen ja kropan totuttamisen uuteen. Ja sen, että on itselleen rehellinen, eikä keksi mitään verukkeita, miksi nukkuu huonosti. Kyllä kaikki on loppujen lopuksi itsestä kiinni.

Hyvin nukutun yön jälkeen on hienoa herätä uuteen päivään 🙂

Siirry sivun alkuun