fbpx

Lyhyet yöunet ja aamulenkki

Voi ei, kello on vasta 5:05!

No niin, nyt ne on taas täälä, nimittäin lyhyet yöunet. Erityisherkkänä ihmisenä päivien pidentyminen vaikuttaa nukkumiseeni paljon. Olen aina ollut herkkä- ja huonouninen. En muista sellaista aikaa, että olisin nukkunut hyvin. Toki lapsena nukuin varmaan oikein hyvin, mutta muistan sen, että olin silloinkin aamuvirkku. Teini-iässä alkoi huonommin nukkuminen. Sitä vähän niin kuin kuunteli, mitä talossa tapahtuu. Ja kaikenlaistahan sitä silloin tällöin seitsemän henkisessä perheessä tapahtui, jossa viidestä lapsesta neljä oli poikia. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riitti 🙂

Kaikkihan me tiedetään, että nukkumiseen ja unen laatuun voi vaikuttaa itse päivän aikana. Tässäkin asiassa pätee se sama, mikä oikeastaan kaikessa muussakin hyvinvointiin liittyvässä asiassa: terveellistä syötävää tasaisin väliajoin ja tarpeeksi liikuntaa ja ulkoilua päivän aikana. Eikä saa stressata, eikä murehtia. Tai jos stressaa ja murehtii, ei tee sitä yöllä. Yksinkertaista, vai mitä?

Mulla itsellä unen laatuun vaikuttaa ihan jo se, mitä syön illalla ja mihin aikaan menen sänkyyn. Jos syön tai juon illalla paljon hiilareita, nukun levottomasti. Pelkästään jo hiilareiden karsiminen omasta iltapalasta ja oikeaan aikaan nukkumaan meneminen auttaa parempaan uneen. Ei kannata jäädä sohvalle telkun tai koneen ääreen notkumaan, jos väsyttää; siitä vaan kömpimään omaan sänkyyn, kun siltä tuntuu 🙂

Aikanaan sekin, että elämääni tuli kirjainyhdistelmä adhd / add, auttoi yllättäen myös nukkumiseen. Vuosikaudet valvoin sängyssä ja ihmettelin, miksi kaikki asiat pyörii ja hyörii mun päässä, eivätkä pysähdy ollenkaan. Nuku nyt siinä sitten! Aloin ottamaan selvää adhd:sta ja add:sta ja monissa kirjoituksissa tuli vastaan ruoka-aineiden vaikutus levottomaan mieleen, ja sitä kautta yöuneen. Harjoittelin myös yksinkertaisilla ja lyhyillä hengitysharjoituksissa mieleni rauhoittamista. Sitä kautta opin rauhoittamaan itseni ja ajatukseni ja syömään entistä terveellisemmin. Enemmän ruokavalion vaikutuksesta adhd / add-oireisiin löytyy esim. Adhd tutuksi -sivulta.

Jos nukkuu huonosti ja liian vähän, iso askel hyvään yöuneen on sen asian myöntäminen, että unen laatu riippuu paljolti omasta tekemisestä. On toki poikkeuksiakin, esim. jos on jokin sairaus. Olen elämäni aikana löytänyt kaikenlaisia ulkoisia (teko)syitä huonosti nukkumiselle, mutta lopulta aloin sitten pikkuhiljaa tekemään asialle jotain. Tärkeä syy siihen, miksi olen halunnut maalle asumaan, on se, ettei täällä ole taustamelua. Kun herään yöllä, saan kuunnella hiljaisuutta. Se rauhoittaa 🙂

Mikäli oma nukkumisesi ei ole niin hyvää, kun haluaisit sen olevan tai tunnet olosi väsyneeksi nukutusta yöstä huolimatta, kuuntele unilääkäri Henri Tuomilehdon haastattelu. Hän puhuu siinä selkeästi ja ymmärrettävästi nukkumisesta ja siihen liittyvistä ja vaikuttavista asioista.

Vaikka pitkien päivien aikaan nukunkin lyhyitä unia, teen kaikkeni levollisen ja rauhallisen unen saamiseksi. Lyhyillä unilla tarkoitan 4-5 tunnin yöunia. Pitkät unet mulla on 7-8 tuntia. Voipi olla, että joskus kovien treenien ja kilpailujen aikaan ei palautuminen ole ollut ihan optimaalisista 🤔.

Lyhyen yönunen jälkeen aamulenkille

Kun herää aikaisin, voi lähteä varhaiselle aamulenkille. Päällystetyltä Luhalahdentieltä on meille mutkittelevaa ja ihanan rauhallista hiekkatietä pitkin noin 1,5 km. Kun lähdetään toiseen suuntaan meidän pihasta, voi tehdä lenkin kuulematta yhtään auton ääntä. Kuuluu vain linnunlaulua, tuulen tuiverrusta ja purojen solinaa. Aika ihanaa, vai mitä? Monesti näkee myös jotain eläimiä. Nyt näin pari peuraa, pupun, joutsenia ja kurkia.

Siirry sivun alkuun