Vesi, tuo yksinkertainen ja helppo hyvinvoinnin lähde. Miksi sitä ei juoda tarpeeksi? Onko se liian itsestäänselvyys meille, ettei sitä sen takia arvosteta ja osata ajatella hyvinvoinnin lähteenä? Ja onko niin, että vesi on terveellisempää ja parempaa, kun sen kantaa kaupasta muovipullossa kotiin sen sijaan, että päästäisi sitä omasta hanasta suoraan lasiin?
Pari litraa päivässä
Juon päivittäin pari litraa vettä, ihan tavallista kraanavettä ilman mitään lisukkeita. En edes muista, milloin olen määrätietoisen vedenjuonnin aloittanut, olen tehnyt sitä niin pitkään. Töissä vesipullo on kulkenut lähes aina mukana. Nappaan sen mukaani, kun menen palaveriin. Myös asiakastapaamisissa pullo on monesti mukana, ei esillä, mutta laukussa tai ainakin autossa.
Kun lähdetään johonkin reissuun, on se sitten parin tunnin moottoripyöräajelu tai viikon matka, vesipullo on mukana. Jos lähden kotoa ilman sitä, haen sen mukaani. Kun lähden treeneihin, vesipullo on mukana. Jos teen pitkän ja hikisen treenin (pari tuntia ja yli), sujautan veteen lisäenergiaa. Aina kun lähden polkupyörällä johonkin, vesipullo on tietenkin mukana. Kesäkuumalla vesipullo kulkee kotipihassa puuhaillessa mukana. Eivätkä kotijoukotkaan ole vedenjuomisen tärkeyden muistutuksilta välttyneet 🙂
Omat teoriat ja uskomukset
Jostain olen vuosia sitten lukenut, että vedenjuonti lisää hyvinvointia ja auttaa monien sairauksien ja vaivojen ennaltaehkäisyssä. Se siis auttaa oman terveyden ylläpitämisessä! Miksi en siis käyttäisi näin halpaa ja helposti saatavilla olevaa asiaa oman hyvinvointini edistämiseksi?
Olen ihan satavarma, että vuosien varrella olen saanut monet pääkivut, nuhat, kuumeet ja kurkkukivut ennaltaehkäistyä sillä, että olen juonut paljon vettä. Puhumattakaan niistä monista virtsatietulehdusoireista, jotka olen saanut huuhtomisella hävitettyä. Heti, kun tunnen, että nyt saattaisi olla joku pöpö iskemässä, alan huuhtomaan oiken urakalla kroppaa vedellä, siis sisäisesti. Kun alan urakoimaan veden juomisella, tarkoitan siis useamman litran juomista päivässä, lisään veteen vähintään ripauksen hunajaa ja suolaa. Ei nimittäin ole terveellistä juoda liikaa pelkkää vettä, etteivät kropan elintärkeät nesteet mene liian laimeaksi.
Olen ihan omia teorioita vuosien varrella kehitellyt siitä, mitä hyviä vaikutuksia vedenjuonnilla on. Tässä muutama esimerkki. Ja joo, niille saa naureskella 🙂
– Pöpöt eivät viihdy sellaisessa kropassa, jossa on säännöllinen nestevirtaus ylhäältä sisään ja alhaalta ulos.
– Kropan ph-tasapaino pysyy paremmin balanssissa, kun vesi virtaa sisään ja ulos.
– Seisovassa vedessä kaikki samenee ja muuttuu pahanhajuiseksi.
– Seisovassa vedessä, joka samenee ja on pahanhajuinen, viihtyy myös pöpöt ja silloin alkaa muodostua erilaisia pesäkkeitä, joiden poistamiseen tarvitaan lääkkeitä ja lääkäreitä.
– Liian vähäinen nestevirtaus kropassa vaikuttaa ihmisen mielialaan negatiivisesti.
– Liian vähäinen nestevirtaus kropassa lisää uupumusta ja väsymystä.
– Kun juo tarpeeksi vettä, kropasta poistuu myrkkyjä ja veri pääsee virtaamaan kunnolla.
– Kun juo tarpeeksi vettä, ulostuleva kiinteä tavara pääsee kulkemaan helpommin, eikä jämähdä suolistoon.
– Kun juo tarpeeksi vettä, pissakaan ei haise pahalle ja on kirkasta.
– Kuiva suu haisee pahalle, kostuta sitä siis vedellä.
– Kun juo tarpeeksi vettä, koko kroppa ja olemus on raikkaampi ja eläväisempi, kuin kuiva kroppa.
– Harva kasvaa ja kukoistaa kuivassa.
Tutkittuakin tietoa on
Onhan toki ihan tutkittuakin tietoa veden vaikutuksesta ihmisen hyvinvointiin ja etenkin sen vaikutuksesta, kun ei juo tarpeeksi. Ja on myös tutkimuksia, joiden mukaan ylimääräinen veden juominen ei kannata, eikä siitä ole mitään terveyshyötyä. Tässä linkki Ylen sivulle, jossa asiantuntija sanoo vuonna 2012, että veden juominen on turhaa. Itse olen asiasta eri mieltä. Ainahan sanotaan, että jos sinulla on jano, olet juonut liian vähän. Eli juoda pitää, ettei tule jano, eikä pidä odottaa, että tulee jano.
Helppo testata itse
Pissasta sen näkee ja haistaa, onko veden juomista syytä lisätä. Jos se haisee ja on vahvan väristä, juot liian vähän. Vedenjuonnin vaikutusta omaan oloon ja hyvinvointiin on helppo ja halpa testata. Ota juomapullo työpöydälle tai kotona tiskipöydälle ja hörpi siitä pitkin päivää. Tee sitä pari viikkoa ja mieti sen jälkeen, oliko siitä a) mitään hyötyä b) mitään haittaa vai c) ihan sama.
Jokaisen meistä vedentarve on yksilöllinen, mutta jokaisen meistä pitää juoda vettä. Jos vedenjuonti ”ihan vaan huvikseen” tuntuu hankalalle, aloita se niin, että juot lasillisen aamulla, lasillisen ennen jokaista ateriaa, myös ennen välipaloja, ja lasillisen illalla ennen nukkumaan menoa. Ja näin oletkin huomaamatta juonut puolitoista litraa vettä päivän aikana 🙂
Lopuksi on tähdennettävä, etten suinkaan usko siihen, että vesi on kaiken hyvinvoinnin ja terveyden tae. Sairauksia tulee ja pöpöt iskee, juot vettä tai et. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että vedenjuonti on helppo ja halpa tapa lisätä omaa hyvinvointia ja se auttaa terveyden ylläpitämisessä.