fbpx

Tee itse myslit, siitä jää ihana tuoksu keittiöön ja pääset pussinpohjista eroon

Lähikuva itse tehdystä myslistä.

En ole kummoinen ruuanlaittaja, enkä kulinaristi

En pidä itseäni kummoisenakaan ruuanlaittajana. En myöskään ole mikään kulinaristi. Olen ruuanlaittajana ja syöjänä samanlainen kuin kaikessa muussakin asiassa eli käytännöllisen ja yksinkertaisen kannattaja.

Ruuan täytyy olla helposti laitettavaa, yksinkertaista ja nopeasti syötävää, ja sitä täytyy olla tarpeeksi, ettei tarvitse puolen tunnin päästä olla taas syömässä jotain. En siis ole tässäkään asiassa mikään hienostelija, vaan ihan juntti 🙂

En ole ikinä oikein ymmärtänyt, miksi ruuan pitää näyttää taideteokselta, tai ainakin lähes taideteokselta, mutta annos on pieni ja hirmu kallis, ja siihen on käytetty noin kahdeksaakymmentäseitsemää erilaista ainetta, ”hippunen-sitä-ja-hippunen-tätä”. Joku toinen, itse asiassa moni muu, on tästä asiasta täysin eri mieltä kanssani ja se on ihan ”fain”. 

Arvostan muiden tekemää kaunista ja herkullista ruokaa

Pidän hyvästä ruuasta, totta kai. Kukapa nyt pahaa ruokaa haluaisi syödä? Ja arvostan erittäin paljon, kun joskus pääsen valmiiseen pöytään ja saan syödä jonkun toisen antaumuksella laittamaa hyvää ja kaunista ruokaa. Se on ihan luksusta 🙂 

Itse en jaksa aikaani käyttää hienoihin ja monimutkaisiin resepteihin. Hyvänen aika, kun maltti ei riitä edes munakkaan tekemiseen, vaan teen siitä yleensä munakokkelia, koska en jaksa odottaa munakkaan hyytymistä.

Vihdoinkin asiaan

Tämän antaumuksellisen esipuheen jälkeen pääsen itse asiaan eli helppoihin ja yksinkertaisiin resepteihin. Nyt voi tietenkin kysyä, miksi teen itse, enkä osta kaikkea kaupasta, vaikka se on kaikkein yksinkertaisinta? Teen itse sen takia, että silloin tiedän, mitä kaikkea syötäväni sisältää, eikä tule kurjia yllätyksiä. Suolistoni ja vatsani ovat tosi kurjia ja vetävät herneet nenään heti, jos päästän sinne jotain sopimatonta. Vatsan hyvinvoinnista voit lukea toisaalta blogista.

Mysli lasipurkissa.

Ei ruokaresepti, vaan palaresepti

Tämä ei ole ruokaresepti, mutta aamu-, väli- ja iltapalareseptiksi sopiva. Eli miten saa tehtyä helposti ja yksinkertaisesti hyvää, rapeaa ja maistuvaa mysliä. Koska olen mikä olen, en juurikaan mittaa aineita. Ainoastaan kaurahiutaleet on mitattu, muuten heittelen pussinloput ja muut aineet sen mukaan, miltä sekoitus uunipellillä näyttää. Oma uunipeltini on vähän reilu puolet normaaliuunin pellistä ja aineet on mitoitettu sen mukaan.

Se, onko jotain ainetta enemmän tai vähemmän, ei ole niin nogonuugaa. Helppoa, eikö totta?

Miniuuni
Mulla on minikeittiössä miniuuni.

Mitä-kaapista-löytyy -mysli

3 dl luomukaurahiutaleita
noin 0,5 dl mantelihiutaleita
pari rkl pellavasiemenrouhetta
noin dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
pussinpohja pähkinä-kuivahedelmä -sekoitusta
pari tl kanelia 
noin tl vaniljasokeria
noin puoli dl hunajaa
pari rkl oliiviöljyä

Laita kaikki kuivat aineet suoraan uunipellille leivinpaperin päälle ja sekoita ne keskenään. Ripottele kaneli ja vaniljasokeri myslin päälle. Sulata kattilassa miedolla lämmöllä hunaja oliiviöljyn sekaan ja kaada seos myslin päälle. Sekoita. Laita mysli paahtumaan 180 asteiseen uuniin noin 25 minuutiksi. Kääntele mysliä puolessa välissä paahtamista. Varo polttamasta mysliä. Anna jäähtyä kunnolla, ennenkö laitat myslin purkkiin tai paperipussiin. Sekoittele mysliä pari-kolme kertaa jäähtymisen aikana, jotta myslistä tulee irtonaista.

Valmis mysli uunipellillä.

Mitä-kaapista-löytyy-tänään -mysli

4 dl luomukaurahiutaleita
pari dl cashewpähkinöitä
pari rkl sokeria
pari tl kanelia
noin tl vaniljasokeria

noin puoli dl rusinoita 
noin puoli dl kuivattuja karpaloita
pussinpohja banaanilastuja
(pari dl gluteenittomia maissihiutaleita)

Laita kaurahiutaleet ja pähkinät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja ripottele päälle sokeri-kaneli-vaniljasokeri -sekoitus. Sekoita kaikki keskenään. Laita mysli paahtumaan 180 asteiseen uuniin noin 25 minuutiksi. Kääntele mysliä puolessa välissä paahtamista. Varo polttamasta mysliä. Kun mysli on sopivasti paahtunut, ota pelti uunista ja lisää pellille loput aineet. Myös maissihiutaleita lisätään tässä vaiheessa, jos niitä kaapista löytyy. Sekoita. Anna jäähtyä kunnolla, ennenkö purkitat tai pussitat myslin. Tämä mysli ei paakkuunnu samalla tavalla kun mysli nro 1, koska makeuttamisessa käytetään sokeria hunajan sijaan.

Tee mysli niistä aineista, mitä kaapista löytyy = pyttipannumysli 🙂

Mysliä on helppo tehdä ja saat juuri sen makuista, kuin itse haluat. Mysliin voit käyttää mitä tahansa pähkinöitä, siemeniä, hiutaleita, rouheita, kuivattuja hedelmiä, riisimuroja, tattari- ja maissilastuja jne. Mausteetkin voi ihan oman maun mukaan valita: kaneli, vaniljasokeri, kardemumma jne. Mysli on hyvää myös ilman mitään lisämausteita. Myslin päälle voi laittaa tuoreita marjoja ja sitä voi syödä tuoremehun, maidon, kaurajuoman, jugurtin, rahkan, oikeastaan ihan minkä tahansa kanssa.

Myslistä on siis moneen, joten ei muuta kun uuni kuumenemaan ja katsomaan, mitä kaapista löytyy. Jos haluat jakaa oman myslireseptin, se olisi tosi hienoa. Tai jos sinulla on joku muu helppo ja yksinkertainen syötävä mielessä, laita resepti kommenttiin. Uudet makuideat ja helpot reseptit ovat aina tervetulleita 🙂

Aamupalamysli, jossa kotimaisia marjoja ja viherrouhetta lisukkeena. Kahvimuki vieressä.
Aamupalamysliin lisään yleensä aina kotimaisia marjoja ja omasta maasta kerätyistä villiyrteistä tehtyä viherrouhetta.

Siirry sivun alkuun